Recept na zdravé banánové lívance s proteinem

Pokud vás honí mlsná, nebo hledáte jednoduchý recept, který by se dal pravidelně připravovat k snídani, je jasné, že požadujete jídlo, které bude chutné, výživné a nebude po kalorické stránce příliš náročné. Proto vám dnes nabídneme skvělé banánové lívance.

Banán je ovoce, které se vyskytuje skoro v každé ledničce. Kromě toho, že je dostupný, je relativně levný. (Minimálně v porovnání s lesním ovocem.) Proto je pochopitelné, že se ve fitness receptech používá prakticky neustále.

Banán jako takový se ale může po nějaké době přejíst. Přeci jen, i když si budete dávat každý den řízek, po čase to pro vás začne být rutina a nuda.

Proto byste měli zkusit tento recept na zdravé banánové lívance s proteinovým práškem.

Vysokoproteinové banánové lívance

pexels vanessa loring 5966630 scaled

Budete potřebovat:

  • 2 banány
  • 2 vejce
  • ½ hrnku vanilkového proteinu
  • Nasekanou čokoládu
  • 1 lžíci másla

Rozloupněte banán a nakrájejte ho na menší kousky. Pak ho dejte do misky a rozmačkejte ho vidličkou. K němu pak dejte rozšlehaná celá vejce a proteinový prášek.

Na nepřilnavé pánvi zahřejte malé množství másla a následně na něm pečte jednotlivé lívance. Horní vrstvu posypejte čokoládou a ve správný čas lívance otočte. Opékejte cca 1 minutu a můžete podávat.

Výhody proteinového prášku

Možná si říkáte, že tento recept proteinový prášek až tak nepotřebuje a je v něm navíc. Než ho ale úplně zavrhnete, podíváme se na to, jaké jsou jeho výhody.

Proteinový prášek je suplement, který je nedílnou součástí (nejen) sportovní výživy. Za normálních okolností sice většina z nás získává proteiny z potravin, které si položí každodenně na talíř. Ne vždy ale sníme proteinu tolik, kolik bychom měli. Speciální pozornost musí proteinům věnovat i lidé, kteří se rozhodli pro vegetariánskou a veganskou stravu.

Používání proteinového prášku tedy může vést k jednoduššímu naplnění doporučeného denního příjmu bílkovin.

Mezi benefity jeho používání se řadí:

  • Podpora hubnutí
  • Podpora růstu svalové hmoty
  • Rychlejší regenerace po sportovním výkonu

Jak tedy vidíte, přidávat protein do jídla, nebo smoothie, má jednoznačně význam.

Druhy proteinů

pexels samer daboul 1212845 scaled

Také je důležité říct, že není protein jako protein. Pokud se nedržíte žádného stravovacího omezení, nejoblíbenější u sportovců bývají syrovátkové proteiny, které se dají sehnat prakticky ve všech obchodech se sportovní a zdravou výživou.

Na své si ale přijdou i vegetariáni a vegani. Na trhu existuje i sojový protein, konopný protein či hráškový protein.

Každý z těchto proteinů má trochu jiné vlastnosti. Například sojový protein je vhodný pro lidi, kteří nemohou laktózu, nebo nechtějí konzumovat živočišné produkty. Na druhou stranu, na soju jsou někteří lidé alergičtí, takže mohou sáhnout po proteinu z hrášku, který k ní představuje vhodnou alternativu.

Konopný protein je taktéž dobrou alternativou k sojovému proteinu a k proteinu, který je živočišného původu. Někteří lidé ale mohou mít vůči jeho užívání mentální blok. (Přeci jen, i když se situace s konopím trochu zlepšuje, je pochopitelné, že má k němu hodně lidí nedůvěru.)

Používáte nějaký proteinový prášek? A pokud ano, přidáváte ho do banánových lívanců?

Zdroje informací

https://paleomg.com/3-ingredient-simple-protein-pancakes/ – Proteinové lívance s banánem (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323093 – Vše o proteinovém prášku (anglicky)

Napsat komentář