5 receptů na chutné a zdravé jednohubky

Jednohubky jsou skvělou volbou, pokud svým hostům na oslavě chcete nabídnout drobné občerstvení. Dávno však již odzvonilo klasickým pomazánkám s velkým množstvím majonézy a s nezdravými uzeninami. Vyzkoušejte těchto pět rychlých zdravých receptů, se kterými ohromíte každou návštěvu.

Hledáte cestu, jak zhubnout, ale zároveň si nechcete nechat ujít pohoštění? Tyto jednohubky v sobě kombinují tradiční české chutě s modernějším a zdravějším přístupem. Jsou snadné a rychlé na přípravu a zaručeně potěší každého strávníka. Jejich italské verze jsou plné chutí a hodí se pro každou příležitost. A okurkovými rolkami na závěr potěšíte oko každého správného „foodstylisty.“

rsz closeup of sandwich with pumpernickel bread chive 2023 11 27 05 07 39 utc

Žitné jednohubky s tvarohovou pomazánkou

Stačí vyměnit bílé pečivo za žitné a hermelínovou pomazánku za tvaroh a chutné a zdravé jednohubky jsou rázem na světě. Stačit vám na ně bude jen pár ingrediencí:

  • žitný chléb
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • svazek ředkviček
  • pažitka na ozdobení

Chléb nakrájejte na malé kostičky, aby svou velikostí připomínaly jednohubky. Tvaroh smíchejte s jogurtem, solí a pepřem a namažte na kousky chleba. Jednotlivé jednohubky ozdobte plátky ředkviček a zasypejte pažitkou.

Celozrnné jednohubky s křenem a uzeným masem

I tato tradiční česká pochoutka se s vhodnými surovinami dá připravit ve zdravější verzi. Budete k tomu potřebovat:

  • 1 celozrnná bageta
  • 250 g pomazánkového másla
  • 1–2 lžíce strouhaného křenu
  • 150 g libového uzeného masa
  • Sůl, pepř, petrželka na ozdobu

Bagetu nakrájejte na tenké plátky. Máslo smíchejte s čerstvým křenem, solí a pepřem dle chuti a hotovou pomazánkou potřete plátky bagety. Na každý kousek položte plátek uzeného masa a zasypte petrželkou na ozdobu.

Avokádové crostini s rajčaty

Crostini jsou italskou verzích klasických českých jednohubek, které se připravují z tenkých plátků bagety nebo bílého chleba. Rozdíl je však v tom, že jsou plátky pečiva lehce ogrilované dozlatova, díky čemuž crostini získávají křupavý nádech. Na jejich výrobu budete potřebovat:

  • 1 bílá bageta
  • 2 zralá avokáda
  • 2 rajčata
  • 1lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • čerstvé lístky bazalky

Bagetu nakrájejte na tenké plátky, které vložte do trouby na 180 stupňů Celsia a pečte pár minut dozlatova. Mezitím avokáda oloupejte, vyjměte pecku a dužinu rozmačkejte dohladka, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, díky které pomazánka nezhnědne a zůstane krásně zelená. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky a lehce osolte. Opečenou bagetu potřete stroužkem česneku, namažte avokádovou pomazánkou a zasypte rajčaty a lístky bazalky.

rsz tomato and mozzarella salad on a skewer caprese fi 2023 11 27 05 29 39 utc

Netradiční Caprese špízy

Další italskou inspirací jsou Caprese špízy, které jsou skvělým letním receptem. Samotné Caprese pochází z Kampánie a jedná se o jednoduchou kombinaci čerstvých rajčat, mozzarelly, panenského oleje, soli a pepře. Caprese vás ohromí svou jednoduchostí a kombinací chutí, které jsou velmi osvěžující. Budete na ně potřebovat:

  • cherry rajčata
  • mozzarella kuličky
  • olivový olej
  • sůl, pepř dle chuti
  • špejle

Cherry rajčátka opláchněte a na špejle je prostřídejte s mozzarella kuličkami. Vyzkoušet můžete i jiné kombinace, fantazii se meze nekladou. Nakonec špízy zakápněte extra olivovým panenským olejem a posypejte solí a pepřem.

rsz close up of zucchini rolls with salmon and soft ch 2023 11 27 05 23 11 utc

Okurkové rolky s čerstvým sýrem a lososem

Pod pojmem „jednohubka“ se nemusí schovávat pouze malý kousek pečiva s pomazánkou. Vyměňte pečivo za zeleninu a vyzkoušejte tyto chutné rolky:

  • 1 salátová okurka
  • 200 g pomazánkového másla nebo krémového sýra
  • 100 g uzeného lososa
  • kopr na ozdobu
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Okurku oloupejte a pomocí škrabky ji nakrájejte na tenké plátky. Pomazánkové máslo ochuťte solí, pepřem a kapkou citronové šťávy, lososa nakrájejte na tenké plátky. Na každý plátek okurky naneste máslo, lososa a opatrně zarolujte a zajistěte párátkem. Netradiční jednohubky ozdobte snítkou kopru.

Napsat komentář