Jednohubky jsou skvělou volbou, pokud svým hostům na oslavě chcete nabídnout drobné občerstvení. Dávno však již odzvonilo klasickým pomazánkám s velkým množstvím majonézy a s nezdravými uzeninami. Vyzkoušejte těchto pět rychlých zdravých receptů, se kterými ohromíte každou návštěvu.
Hledáte cestu, jak zhubnout, ale zároveň si nechcete nechat ujít pohoštění? Tyto jednohubky v sobě kombinují tradiční české chutě s modernějším a zdravějším přístupem. Jsou snadné a rychlé na přípravu a zaručeně potěší každého strávníka. Jejich italské verze jsou plné chutí a hodí se pro každou příležitost. A okurkovými rolkami na závěr potěšíte oko každého správného „foodstylisty.“
Žitné jednohubky s tvarohovou pomazánkou
Stačí vyměnit bílé pečivo za žitné a hermelínovou pomazánku za tvaroh a chutné a zdravé jednohubky jsou rázem na světě. Stačit vám na ně bude jen pár ingrediencí:
- žitný chléb
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 1 lžíce bílého jogurtu
- sůl, pepř
- svazek ředkviček
- pažitka na ozdobení
Chléb nakrájejte na malé kostičky, aby svou velikostí připomínaly jednohubky. Tvaroh smíchejte s jogurtem, solí a pepřem a namažte na kousky chleba. Jednotlivé jednohubky ozdobte plátky ředkviček a zasypejte pažitkou.
Celozrnné jednohubky s křenem a uzeným masem
I tato tradiční česká pochoutka se s vhodnými surovinami dá připravit ve zdravější verzi. Budete k tomu potřebovat:
- 1 celozrnná bageta
- 250 g pomazánkového másla
- 1–2 lžíce strouhaného křenu
- 150 g libového uzeného masa
- Sůl, pepř, petrželka na ozdobu
Bagetu nakrájejte na tenké plátky. Máslo smíchejte s čerstvým křenem, solí a pepřem dle chuti a hotovou pomazánkou potřete plátky bagety. Na každý kousek položte plátek uzeného masa a zasypte petrželkou na ozdobu.
Avokádové crostini s rajčaty
Crostini jsou italskou verzích klasických českých jednohubek, které se připravují z tenkých plátků bagety nebo bílého chleba. Rozdíl je však v tom, že jsou plátky pečiva lehce ogrilované dozlatova, díky čemuž crostini získávají křupavý nádech. Na jejich výrobu budete potřebovat:
- 1 bílá bageta
- 2 zralá avokáda
- 2 rajčata
- 1lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř dle chuti
- čerstvé lístky bazalky
Bagetu nakrájejte na tenké plátky, které vložte do trouby na 180 stupňů Celsia a pečte pár minut dozlatova. Mezitím avokáda oloupejte, vyjměte pecku a dužinu rozmačkejte dohladka, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, díky které pomazánka nezhnědne a zůstane krásně zelená. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky a lehce osolte. Opečenou bagetu potřete stroužkem česneku, namažte avokádovou pomazánkou a zasypte rajčaty a lístky bazalky.
Netradiční Caprese špízy
Další italskou inspirací jsou Caprese špízy, které jsou skvělým letním receptem. Samotné Caprese pochází z Kampánie a jedná se o jednoduchou kombinaci čerstvých rajčat, mozzarelly, panenského oleje, soli a pepře. Caprese vás ohromí svou jednoduchostí a kombinací chutí, které jsou velmi osvěžující. Budete na ně potřebovat:
- cherry rajčata
- mozzarella kuličky
- olivový olej
- sůl, pepř dle chuti
- špejle
Cherry rajčátka opláchněte a na špejle je prostřídejte s mozzarella kuličkami. Vyzkoušet můžete i jiné kombinace, fantazii se meze nekladou. Nakonec špízy zakápněte extra olivovým panenským olejem a posypejte solí a pepřem.
Okurkové rolky s čerstvým sýrem a lososem
Pod pojmem „jednohubka“ se nemusí schovávat pouze malý kousek pečiva s pomazánkou. Vyměňte pečivo za zeleninu a vyzkoušejte tyto chutné rolky:
- 1 salátová okurka
- 200 g pomazánkového másla nebo krémového sýra
- 100 g uzeného lososa
- kopr na ozdobu
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Okurku oloupejte a pomocí škrabky ji nakrájejte na tenké plátky. Pomazánkové máslo ochuťte solí, pepřem a kapkou citronové šťávy, lososa nakrájejte na tenké plátky. Na každý plátek okurky naneste máslo, lososa a opatrně zarolujte a zajistěte párátkem. Netradiční jednohubky ozdobte snítkou kopru.