Vliv stresu na přibírání na váze: Jak se mám bránit?

Proč jsem tlustý/á, i když skoro nic nejím? Pokud si tuto otázku ve stresujícím životním období ve větší míře pokládáte i vy, povíme vám, že s vaším tělem není nic ani trochu špatně. Stres a přibírání na váze spolu totiž mohou souviset. Stresové hormony ale mohou u někoho zase vyústit naopak i v hubnutí. Jak to přesně funguje? A jak se se stresem máte správně poprat?

Stres k lidskému životu jednoduše patří. Příroda nám tímto opatřením umožnila úspěšně zdolávat akutní hrozby, které by nás mohly velmi vážně ohrozit. Není tedy žádoucí se ho zbavit úplně.

Na druhou stranu, pokud se stresujeme stále, může to vyústit v problémy s váhou. Někdo bojuje proti nadměrné zátěži emočním přejídáním, během kterého do sebe láduje kvanta nezdravých nápojů a potravin. Na jiné zase působí stresové hormony tak, že ztratí zdravou chuť k jídlu. A jak víme, to často vede k neplánovanému tělesnému úbytku.

Jak to ale se stresem a váhou přesně je? A má metabolismus a stres nějakou užší souvislost?

Kortizol a hmotnost

kortizol a přibírání

Vysoká hladina kortizolu způsobená stresem může ovlivnit trávicí a nervový systém, což vede ke ztrátě hmotnosti. Pokud neúmyslně ztratíte více než 5 % tělesné hmotnosti, doporučujeme navštívit lékaře.

U mnoha lidí může mít stres přímý vliv na jejich hmotnost. To, zda způsobuje úbytek nebo nárůst hmotnosti, se může lišit člověk od člověka – a dokonce i situace od situace.

V některých případech může stres vést k vynechávání jídla a nezdravému výběru potravin. U jiných může stres způsobit, že zcela ztratí chuť k jídlu. Často je tato změna pouze dočasná. Jakmile stresor pomine, může se vaše hmotnost vrátit k normálu. U někoho navíc může dojít vlivem výběru špatných potravin k nafouklému břichu a dalším zažívacím potížím.

Reakce bojuj nebo uteč ovlivňuje hubnutí i trávení

stres a váha

Když jste ve stresu, vaše tělo přechází do režimu „bojuj nebo uteč“. Tento fyziologický mechanismus, známý také jako „akutní stresová reakce“, říká tělu, že musí reagovat na vnímanou hrozbu.

Tělo se připravuje uvolňováním hormonů, jako je adrenalin a kortizol. Adrenalin připravuje vaše tělo na energickou aktivitu, ale může také minimalizovat vaši chuť na jídlo.

Kortizol mezitím signalizuje, aby vaše tělo dočasně potlačilo funkce, které nejsou během krize nezbytné. To zahrnuje reakce vašeho trávicího, imunitního a reprodukčního systému.

Také ale dochází k hyperstimulaci, takže můžete trpět zácpou, průjmem, bolestí břicha nebo pálením žáhy.

Prevence přibírání vlivem stresu

prevence přibírání ze stresu

Tou úplně nejlepší radou je, abyste si pro minimalizaci stresu vybrali jiný kompenzační mechanismus, než kterým je pro vás nezdravé a kalorické jídlo nebo alkohol. Vhodnou volbou může být třeba sport. Nemusí jít ale o nic náročného. Skvělým způsobem, kterým lze stres i svou hmotnost redukovat je jóga, která dobře zklidní i hodně rozladěnou mysl.

Také pomáhá:

  • Když si připravíte pár menších, ale zdravých svačinek (například ořechy nebo kousek kvalitní hořké čokolády jsou přesně potraviny na nervy)
  • Když si na telefonu nastavíte připomínku, že je potřeba něco sníst
  • Když si budete vybírat potraviny, které podporují dobrou náladu (pomeranče, listová zelenina, celozrnné výrobky, mořské ryby…)

Naopak jsou pro vás zcela nevhodné potraviny a nápoje, na kterých si kvůli jejich textuře a chuti snadno vypěstujete závislost. Na základě toho pak po nich budete sahat častěji i přesto, že vám jejich příjem ničím nepomáhá a podporuje přibírání na váze.

Zapomínat by se nemělo ani na pobyt venku na čerstvém vzduchu, protože kromě toho, že během procházky spálíte nějaké kalorie, vyčistíte si hlavu a necháte na sebe působit přirozené denní světlo. To je důležité nejen pro správné nastavení našich vnitřních hodin (a pro kvalitní spánek), ale také pro podporu dobré nálady.

Po každém druhu pohybu si pak dopřejte kousek banánu, avokáda, rýžových koláčků nebo kvalitního řeckého jogurtu/skyru.

V neposlední řadě pak můžete vyzkoušet i meditaci, psaní deníku, mindfulness nebo docházení k terapeutovi. To vše jsou metody, kterými je možné postupně redukovat nahromaděné psychické napětí, které vám nedělá dobře.

Jak funguje stres na vás? Přibíráte při něm, nebo hubnete?

Zdroj

https://www.healthline.com/health/stress/stress-weight-loss – Stres a hubnutí (anglicky)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/stress-weight-loss – Může stres způsobovat přibírání? (anglicky)

https://www.verywellmind.com/how-stress-can-cause-weight-gain-3145088 – Jak stres ovlivňuje hmotnost (anglicky)

Napsat komentář