Co zrychluje metabolismus: Tady jsou rychlé tipy

Chtěli jste zhubnout, ale nešlo vám to? Pak jste svůj neúspěch možná sváděli na pomalý metabolismus. A skutečně to může být jeden z důvodů, proč je dosažení vašeho cíle o poznání náročnější, než by tomu muselo nutně být. Dá se zrychlení metabolismu nějak zařídit? A pokud ano, jak?

Všichni slýcháme, že metabolismus po třicítce není žádná velká sláva. A čím budeme starší, tím to bude horší. Něco pravdy na tom je. Někdy ale metabolismu připisujeme při neschopnosti zhubnout příliš velký význam. (Mnohdy se totiž ukáže, že spíš než metabolismus nám dělá problém špatný odhad velikosti porcí a nedostatek pohybu.)

Metabolismus a hubnutí ale nějaké provázání má. Pokud díky rychlému spalování spořebujeme větší množství energie, z pochopitelného důvodu si zvládneme snáz udržet zdravou tělesnou hmotnost. Případně i zhubnout.

Jak tedy zajistit, aby metabolismus spaloval rychleji a vám se snáze dosahovalo vytyčených cílů?

Tohle způsobuje zpomalení metabolismu

Na prvním místě je bohužel genetika. To však neznamená, že i s horší genetickou predispozicí nemůžete nic dělat. Záleží totiž i na našich zvycích. Ani hormonální vliv na metabolismus nelze zcela přechytračit. Jak už ale bylo řečeno, pokud se rozhodnete žít každý den o něco zdravěji, i hůře rozdané karty se dají nakonec obrátit.

Na metabolismus má negativní vliv třeba:

  • Nedostatek spánku
  • Držení striktních diet
  • Příliš mnoho soli
  • Nedostatek vody
  • Nedostatek vápníku
  • Příliš vysoká teplota v místnosti

A mnoho dalších drobností, které máme celkem snadno pod kontrolou. Právě to jsou tedy oblasti, kde můžete začít.

Tipy na zrychlení metabolismu

1) Jezte zdravě

metabolismus a strava

Poučte se o správných porcích a o tom, které potraviny jsou zdravé a které ne. Pak postupně provádějte změny, abyste svůj jídelníček přizpůsobili svým poznatkům. Pokud jde o to, co jíte, dobrou volbou může být středomořská dieta – zaměřuje se především na potraviny rostlinného původu, zdravé tuky a obiloviny.

A nezapomeňte, že se nechcete nechat vyhladovět ani držet dietu, která je velmi omezující. Pokud snížíte kalorický příjem příliš rychle a o příliš mnoho, vaše tělo přejde do režimu přežití.

2) Hýbejte se

Na cvičení se dívejte jako na maraton životního stylu, ne jako na rychlý sprint. Cvičení sice může pomoci nastartovat hubnutí, ale více toho z něj dostanete při udržování váhy. Jako ideální se jeví 150 minut aerobního cvičení týdně.

Mezi možnosti aerobního cvičení patří chůze, jogging, běh, turistika, jízda na kole, plavání a skákání přes švihadlo. Pokud jde o odporový trénink, myslete na kliky, výpady, dřepy a další pohyby, při kterých můžete používat závaží, činky nebo odporové pásky.

Můžete také zvážit intervalový trénink s vysokou intenzitou (HIIT) nebo intervalový trénink s nízkou intenzitou (LIIT).

3) Spalovače tuků

Aby bylo cvičení maximálně efektivní, před výkonem zkuste spalovače tuků, které patří k oblíbeným práškům na hubnutí.

Tyto doplňky stravy tradičně obsahují látky (kofein, hořký pomeranč, L-karnitin…), které mohou podpořit spalování a dodat tělu potřebnou energii pro cvičení. Mezi ověřené a oblíbené spalovače tuku patří například ten od HarmoLine.

4) Pozor na stres

metabolismus a stres

Metabolismu ani trochu neprospívá ani dlouhodobě zvýšená míra stresu. Stres často způsobuje, že jíme nebo pijeme vše, co nám přijde pod ruku, abychom se s ním vyrovnali.

Místo toho si vypěstujte návyky na odbourávání stresu, které nezahrnují jídlo ani pití, jako je hluboké dýchání, meditace, jóga a věnování času koníčkům.

5) Spánek

Nedostatek spánku způsobuje zvýšení hladiny kortizolu, což v těle vyvolává snahu ušetřit energii potřebnou k přežití nevyspalého dne. (Nejoblíbenějším zdrojem paliva pro ukládání energie v těle je tuk.)

Nedostatek spánku také ovlivňuje rozhodovací schopnosti vašeho mozku. V překladu: Vaše vůle vyletí oknem. Snažte se spát sedm až devět hodin každou noc, abyste zkrotili svá pokušení.

6) Nebojte se dát si pauzu

cheat day

Obáváte se, že švindlovací den ovlivní vaši váhu? I když se může zdát, že jste po požitkářství přes noc přibrali pět kilo, není to technicky vzato možné. Aby k přírůstku došlo, je potřeba sníst nad rámec doporučeného denního příjmu kolem 7 700 kcal. A to není příliš realistické. Leda, že byste si dali nějakou obří kalorickou bombu, která může mít podobu několika celých tabulek čokolády.

Nebojte se proto trochu zvolnit a čas od času si dopřát něco méně zdravého a vysoce kalorického, z čeho budete mít radost. Pokud se po většinu času stravujete správně a nezapomínáte na cvičení a další zásady zdravého životního stylu, vše by mělo být v pořádku.

Zdroj

https://www.webmd.com/obesity/ss/slideshow-slow-metabolism – 15 věcí, které zpomalují metabolismus (anglicky)

https://health.clevelandclinic.org/can-you-boost-your-metabolism-for-weight-loss – Jak podpořit metabolismus (anglicky)

https://www.webmd.com/healthy-aging/how-much-does-your-metabolism-slow-down-as-you-age – Věk a metabolismus (anglicky)

Napsat komentář