Mango je exotické ovoce, které si většina našinců dopřává jen občas. Tento plod stromu mangovník však může nabídnout řadu benefitů pro zdraví, kvůli kterým bychom si ho měli dopřávat co možná nejčastěji. V tomto článku se na něj zaměříme blíž a povíme si i to, jak oloupat mango a správně ho jíst.
Mango je tropickým ovocem, které roste na mangovníku. Rodina, do kterého patří, zahrnuje 69 botanických druhů a v současné době známe přes 1 000 odrůd. Jeho původ je nejasný, má se ale za to, že nejspíš bude doma v jihovýchodní Asii. Vzhledem k tomu, že je toto ovoce bohaté na vitamíny a další živiny, řada lidí ho zahrnuje do svého každodenního jídelníčku. Hodí se například do smoothie.
Přečtěte si: Co je to racionální výživa?
Cena, za jakou u nás koupíte mango, se může lišit. V některých obchodech se cena za kus pohybuje na úrovni kolem 40-45,-. Sušené mango vás vyjde v závislosti na značce a hmotnosti balení. Obvykle se však částka pohybuje kolem 200,- a výše. Čerstvé mango je tedy rozhodně ekonomičtější variantou.
Proč mango pravidelně jíst? A jak na něj?
Zajímavé benefity manga
Podpora zdraví srdce
Jedním z benefitů, který by vás mohl zajímat, je podpora normální funkce kardiovaskulárního systému. Toto ovoce patří ke zdrojům hořčíku a draslíku, což jsou látky, které mohou podpořit normální krevní tlak. Některé další obsažené látky pak mohou podpořit redukci zánětů.
Zdravé trávení
Jelikož je mango ovoce, nachází se v něm vláknina, kterou potřebujeme pro normální vyprazdňování. Pokud tedy trpíte na zácpu nebo chcete zlepšit pravidelnost vyprazdňování, rozhodně byste po něm měli sáhnout.
Přečtěte si: Co je to GASP dieta?
Podpora normální hmotnosti
Podle některých dostupných informací může mango přispět k omezení pocitu hladu. A pokud toho méně sníme, existuje poměrně velká pravděpodobnost, že nás nebude trápit obezita nebo nezdravá tělesná hmotnost.
Podpora vlasů a kůže
Mango patří i k potravinám, které se doporučují na krásu, protože se má za to, že může podpořit pěstěný vzhled vlasů a kůže. V tomto ovoci se nachází vitamín A, vitamín C a vitamín E, což jsou antioxidanty, které chrání buňky před předčasným poškozením a stárnutím.
Podpora normálního lipidového profilu
Další možnou výhodou konzumace manga může být podpora normálního lipidového profilu. To ve zkratce znamená, že vám může pomoci podpořit normální hladinu cholesterolu. U tohoto bodu ale myslete na to, že stejně důležitá je i redukce přebytečné hmotnosti, pravidelná pohybová aktivita, nikotinová a alkoholová abstinence a zdravý jídelníček. Samotné mango vám samo o sobě nebude stačit.
Přečtěte si: Co je speciální sacharidová dieta?
Možná prevence rakoviny
Rakovina je záhadná nemoc a neexistuje stoprocentní způsob, který by nás před ní ochránil. Má se ale za to, že konzumace manga může snížit pravděpodobnost vzniku některých typů rakoviny, a to na základě obsažených antioxidantů. Rozhodně byste však neměli zanedbávat doporučené screeningové programy.
Tipy, jak jíst mango
V první řadě je důležité mango před konzumací umýt. Poté by se mělo důkladně osušit a oloupat. Pokud si netroufáte na loupání manga nožem, bude vám nápomocná ostrá kuchyňská škrabka na ovoce a na zeleninu.
Uvnitř manga se nachází pecka, nejjednodušší tedy bude, když objedete mango od špičky kolem dokola. (Netlačte až k tvrdé části.) Poté ho můžete opatrně rozlomit na dvě části a pecku jednoduše vytáhnout. Ovoce pak už jen stačí nakrájet a zpracovat podle vlastních preferencí.
Máte rádi mango? A jíte ho pravidelně?